Wat zijn de beste landen wanneer het op badminton aankomt

De badminton wereldkampioenschappen zijn begonnen in 1977 en zijn een badmintontoernooi dat is goedgekeurd door Badminton World Federation (BWF), waar China de best presterende natie is. 24 jaar lang, tot en met het jaar van 2001 werden alle uitgereikte medailles toegekend aan spelers uit vijf landen: China, Denemarken, Korea, Maleisië en Indonesië. Sinds 2002 kwamen er meer landen bij in de ranglijst van medaillewinnaars. Tegen 2005 werden medailles toegekend aan mensen uit 10 landen. Hierna gaan wij het over de top vijf van de wereld hebben.

1. China

China heeft de badmintonwereld jarenlang geregeerd. Maar liefst 24 jaar lang zelfs!

China heeft daarmee een gevestigde naam in deze sportwereld, sinds het land in 1977 voor het eerst aan de top kwam. De Chinezen hebben in de tussentijd 61 keer op de eerste plek gestaan! Ze hebben daarnaast 42 zilveren medailles gewonnen. Ze zijn bijna evenveel eerste als derde geworden: 64 keer stonden ze op de derde plek. Ze hebben het drie keer gepresteerd om goud, zilver en brons te winnen. Het is bijna onmogelijk om voor te stellen, maar in drie verschillende jaren waren de nummers één, twee en drie allemaal uit China afkomstig!

2. Japan

Japan is misschien van oudsher niet het best presterend land geweest. In de ranglijst komt na China, Indonesië. Maar de nummer één van de wereld is een Japanner en wij vinden het wel zo eerlijk om China’s beste concurrent op de tweede plaats te zetten. Sinds 1992 hebben ze drie medailles totaal gewonnen. Niet noemenswaardig, maar wij voorspellen dat Japan met spelers zoals Kento Momota, Nozomi Okuhara en Akane Yamaguchi een flinke inhaalslag kunnen maken de komende tien jaar.

3. Denemarken

Op de derde plaats komt een Europees land! Azië is namelijk hét continent van badminton, maar in de afgelopen jaren is er hier en daar een Europese winnaar te zien. Tot nu toe hebben ze tien gouden en dertien zilveren medailles op hun naam staan. Ze zijn 37 keer derde geworden. Lund was de eerste Deen die op de eerste plek kwam te staan. Dat was in 1993. In 1995 won hij opnieuw. Thomsen was de tweede Deen die op één kwam te staan. Zij kreeg de eerste de prijs in 1995, voor mixed dubbel.

4. Zuid-Korea

Zuid-Korea staat op nummer vier. Qua prestaties erg lijken de Koreanen op de Denen. Ze hebben net als Denenmarken 10 gouden medailles en 13 zilveren medailles. Het verschil zit het in het brons, met 29 medailles. Een van de beste spelers ter wereld, Park Joo-bong, is Zuid-Koreaan. Hij is in zijn leven in totaal vijf keer op de eerste plek komen te staan, één van slechts drie mensen om dit te kunnen presteren.

5. Engeland

Dat op nummer vijf geen Maleisië staat, is omdat zij het hebben laten afweten de afgelopen jaren. Engeland staat op nummer vijf met drie gouden medailles, negen zilveren en twaalf brons. Het heeft in totaal 24 medailles op haar naam staan. Het verschil tussen Engeland en Zuid-Korea is groot: maar liefst 26 medailles groot!

Dat China verreweg de beste badmintonspelers aflevert op deze wereld is duidelijk. Met 167 is het ongeëvenaard. Indonesië, de nummer twee heeft maar 71 medailles. De nummers twee, drie en vier staan qua medailles niet zo ver uit elkaar. Het verschil tussen Engeland en Zweden, de huidige nummer zes, is ook groot. Deze enige uitspringer is de Verenigde Staten in de lijst. Het land heeft één gouden medaille op haar naam.