Wie zal de beste zijn tijdens de Olympische Spelen van 2020

Terwijl de Olympische Spelen in Tokio naderen, kijken we naar de grootste kanshebbers om de hoofdprijs te winnen in de adembenemende badmintonsport. China domineerde voor het langst de wereld van badminton meedogenloos. Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen waren drie van de vier semifinalisten in de categorie dames singles Chinees. De heren singles titel op de Zomerspelen is sinds 2008 bij China gebleven toen Lin Dan zijn eerste goud won.

Vers bloed

In de categorie dames singles pakte Carolina Marin vorige keer de titel, waarmee het begin werd aangegeven van een nieuw tijdperk in het damesbadminton – een tijdperk waarin veel nationaliteiten en niet alleen China een leidende rol zullen spelen. Zoals het er nu uitziet, is de kritiek op badminton als een sport uit één land verdwenen. In feite heeft China de laatste jaren hard gevochten om relevant te blijven in de competitie voor singles.

Gelukkig voor hen zijn er twee goede spelers verschenen, elk in heren en dames singles. Laten we, rekening houdend met het bovenstaande, eens kijken naar de vijf grootste kanshebbers voor goud in de Olympische Spelen van volgend jaar.

1. Kento Momota

In de afgelopen twee jaar heeft Kento Momota een hard grip op het herenbadminton gecreëerd. Hij heeft World Tour-titel na World Tour-titel gewonnen en heeft ook twee Wereldkampioenschappen en twee Aziatische Kampioenschappen op zijn naam staan. Momota is een geduldige speler die graag lange rally’s speelt en heeft bewezen dat niemand hem kan verslaan op het veld. In 2020, wanneer hij op eigen bodem is, zou de 25-jarige heel moeilijk te stoppen zijn.

2. Tai Tzu Ying

Zonder twijfel, de meest bekwame speler in de sport, is Tai Tzu Ying een goochelaar met het racket. Veel van de shots die ze speelt zijn sprankelend en tonen badminton op zijn esthetisch best. Ook zij is de afgelopen drie jaar zeer succesvol geweest, maar heeft behalve Aziatische Spelen en Aziatische Kampioenschappen geen grote evenementen kunnen winnen. 2020 zou haar kans zijn om te laten zien wat zij in huis heeft.

Pierre-Yves Beaudouin / Wikimedia Commons

3. Carolina Marin

Carolina Marin, de fysiek meest intense speler in het circuit, staat bekend om haar snelle en krachtige spel. Ze heeft al drie wereldtitels op haar naam en zelfs een Olympisch goud. Dit jaar leed ze een vreselijke blessure maar maakte een verbluffende comeback door de China Open te winnen. Wanneer ze op haar best speelt, is haar kracht bijna onmogelijk te stoppen.

4. PV Sindhu

Het is moeilijk te begrijpen waarom, maar PV Sindhu heeft het griezelige vermogen om in elk groot toernooi de top te bereiken. Ze was de verliezende finalist in Rio en speelde sindsdien in alle drie de Wereldkampioenschappen. Haar reeks van verliezen in grote finales eindigde met de finale van de World Tour 2018. In de Wereldkampioenschappen 2019 ontketende ze een precieze klap om eindelijk de hoofdprijs te pakken. Ze is ongetwijfeld een topconcurrent in Tokio.

5. Chen Yu Fei

Net toen iedereen dacht dat China vervaagt in badminton voor singles voor vrouwen, kwam Chen Yu Fei naar boven om haar land weer onder de aandacht te brengen in deze divisie. Haar doorbraaktoernooi was de Fuzhou China Open 2018 – een Super 1000-evenement dat ze won. Ze triomfeerde ook in de All England Championships 2019 en veroverde twee belangrijke titels tegen het einde van 2019, waaruit blijkt dat ze weer op haar best is. Ze is waarschijnlijk China’s beste hoop op goud in badminton voor singles.