De top 5 records van badminton in 2019

Terwijl het jaar geweldige jaar van 2019 is afgelopen en wij ons klaarmaken voor het jaar 2019, kijken we naar de top vijf van records die tijdens een intens en opwindend seizoen zijn neergezet. En dan beginnen wij met de ‘elf van Kento Momota’, de huidige nummer één van de wereld. Hopelijk zal hij snel herstellen en tijdens de tijd dat de Olympische Spelen in Tokio er zijn, weer in topconditie zijn.

Hij heeft het gedaan!

Tweevoudig wereldkampioen Kento Momota sloot een verbluffend seizoen af ​​met zijn 11e titel uit 12 finales, één beter dan de vorige recordhouder van Lee Chong Wei uit 2010. Hij dat 10 van de 12 finales gewonnen. Wat het bijzonder belangrijk maakte was dat Kento Momota’s 11e in Guangzhou kwam tijdens de HSBC BWF World Tour Finals een jaar later werd hij volledig verslagen door Shi Yu Qi in de finale.

Sindhu breekt barrières. Ze was gevallen bij de ultieme stap van verschillende grote toernooien, maar de verliezen die Pusarla V Sindhu het meest in de ranglijst waren, waren de Wereldkampioenschappen (2017 en 2018), de Olympische Spelen in Rio (2016) en de Aziatische Spelen (2018). Ze verdreef die geesten eindelijk met haar eerste wereldtitel en versloeg Nozomi Okuhara die haar in 2017 in een klassieker had gedwarsboomd.

Guangzhou, een stad van verhalen

Een perfect jaar voor Zheng Si Wei en Huang Ya Qiong. Zheng Si Wei en Huang Ya Qiong hadden tekenen van kwetsbaarheid getoond na een pad te hebben gebaand door de eerste helft van het jaar. Erg ongewoon voor hen, kwam er in Guangzhou geen titel op hun naam. Na een langzame start bereikten ze hun tempo en veroverden de seizoensfinale, wat bijdroeg aan hun successen bij de Wereldkampioenschappen en de drie Super 1000-toernooien – waardoor ze een unieke Super Grand Slam kregen.

Net als goede wijn lijkt Hendra Setiawan beter te worden met de leeftijd. De Indonesiër werd de oudste speler, op 35-jarige leeftijd, die een wereldkampioenschappen goud won toen hij en Mohammad Ahsan in Basel de titel bereikten met een show van briljante vaardigheden, opportunisme en kalmte onder druk. 

Thailand hoopt op meer

Na het hoogtepunt van drie medailles op de Wereldkampioenschappen, had Thailand meer goed nieuws op de Wereldkampioenschappen Junior in Kazan. Kunlavut Vitidsarn werd de eerste single speler voor mannen die een hattrick won en evenaarde senior landgenoot Ratchanok Intanon die de prestatie in singles voor vrouwen had behaald.

In 2019 waren ook nieuwe records gevestigd wanneer het ging op prijzengeld. Het zal echter weer heel anders zijn in 2020, omdat het minimale totale prijzengeld voor elk evenementniveau van Super 100 tot Super 1000 omhoog gaat en het jaarlijkse totaal naar verwachting met bijna een miljoen dollar zal stijgen. In 2019 ging er bijna 15 miljoen euro naar de spelers en dit jaar wordt verwacht dat het richting de 16 miljoen euro gaat.