Wat zijn de beste vrouwelijke dubbels ter wereld?

De BWF World Ranking is de officiële ranglijst van de Badminton World Federation voor badmintonspelers die deelnemen aan toernooien die zijn goedgekeurd door Badminton World Federation. Het wordt gebruikt om de kwalificatie te bepalen voor de Wereldkampioenschappen en Olympische Zomerspelen, evenals BWF World Tour-toernooien.

Lotingen van alle BWF-gesanctioneerde toernooien worden uitgevoerd met behulp van de BWF World Ranking. Spelers jonger dan 19 jaar komen in aanmerking voor rang in de BWF World Junior Ranking, die werd geïntroduceerd in januari 2011. Yuki Fukushima( geboren op 6 mei 1993) is een Japanse badmintonspeler. Zij en haar partner Sayaka Hirota wonnen de prijs voor de meest verbeterde speler van het jaar 2017.

De ranglijst van nu

Momenteel word de top drie van de ranglijst gedomineerd door de Japanners. Yuki Fukushima en Sayaka Hirota zijn nu het beste vrouwelijke dubbel van nu. Op de tweede plek staan Misaki Matsutomo en Ayaka Takahashi. Op de derde plek staan nu Mayu Matsumoto en Wakana Nagahara.

Nardisoero / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Yuki Fukushima en Sayaka Hirota verdedigden zondag de dubbele titel van hun Indonesia Open door Japanse landgenoten te verslaan en regerend olympisch kampioen Misaki Matsutomo en Ayaka Takahashi.

Ze kregen voor het eerst veel aandacht na het winnen in Maleisië dit jaar waar ze twee andere dubbels versloegen; nog meer bij het bereiken van de finale en het winnen van zilver. Waarschijnlijker zullen zij het tweede paar zijn dat naar de volgende Olympische Spelen voor Japan gaat. Welke voorkeur hebben aanvalsposities? Van het kijken kan ik zeggen dat Sayaka de verdedigingshelft zou kunnen zijn, hoewel Yuki een sterkere slag heeft.

Hun wedstrijdrecords

Hoewel zij momenteel het beste dubbel zijn bij de vrouwen, hebben ze tot nu toe pech gehad bij de BWF World Championships. In de afgelopen drie jaar hebben zij hun winst aan hun tegenstanders moeten geven. In Switzerland, China en Schotland hebben zij verloren. In de Asian Games van 2018 waren ze zelfs derde.

De Asian Championships ligt dit paar wat beter, want in 2018 won het paar. In 2019 werden ze derde. Ook in de Japan Open was Sayaka met haar mannelijke partner Takuro Hoki tweede. De winst ging naar het Chinese paar Wang Yilv en Huang Dongping. Maar wanneer het op de BWF Grand Prix aankomt, dan gaat het een stuk beter. In 2015 versloegen ze het Nederlandse paar Samantha Barning en Iris Tabeling op de Scottish Open.

Hoe ze spelen

Vincentjoe11 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Hun stijl draait meestal om verdediging en geduld, altijd wachtend op het juiste moment om aan te vallen, net als de oude dagen… Verwacht ook lange rally’s met dit paar. Ik denk dat het veilig is om te bekritiseren dat ze creatieve schoten moeten verbeteren, omdat ze nu hoger gerangschikte tegenstanders verslaan door hen te verslaan.

Japanse damesdubbels Yuki Fukushima / Sayaka Hirota verdedigden met succes de Indonesia Open Badminton 2019-toernooititel na de finale in Istora Gelora Bung Karno, Jakarta, zondag (21/07/2019). Yuki / Sayaka slaagde erin landgenoot Misaki Matsutomo / Ayaka Takahashi te onderdrukken.

Fukushima / Hirota, het tweede zaad in het Super 1.000-toernooi, won twee strakke wedstrijden over het derde zaad van Japan met 21-16, 21-18 in 51 minuten. In hun laatste acht vergaderingen behaalde Fukushima / Sayaka vijf overwinningen op hun landgenoot.

All Japan Finale

De eerste wedstrijd van de All Japan Finale duurde vrij strak met een aantal lange rally’s tussen de twee geplaatste Japanse doubles. Matsutomo / Takahashi, die werd meegesleept door het spel van de tegenstander, verloor verschillende keren terrein toen hij de bal dropshot voor het net verwelkomde, wat behoorlijk schadelijk voor hen is.

Fukushima / Hirota bleven kalm en toonden hun kwaliteit als Japanse topdubbel om dezelfde 17 in te halen dankzij fouten van de tegenstander. De game die tot Matsutomo / Takahashi had moeten behoren, werd anti-climax toen Fukushima / Hirota gemakkelijk de laatste drie punten pakte om naar het eerste podium te klimmen.