De oorsprong van badminton

Badminton vindt zijn oorsprong in oude beschavingen in Europa en Azië. Het oude spel bekend als battledore en shuttle en is waarschijnlijk meer dan 2000 jaar geleden ontstaan. Dat in zijn oudste vormen. In de jaren 1600 waren battledore en shuttle een tijdverdrijf van de hogere klasse in Engeland en veel Europese landen. Battledore en shuttle waren gewoon twee mensen die een shuttle heen en weer sloegen met een simpele racket en zo vaak als ze konden zonder deze de grond te laten raken.

Dat was in het kort het oude badminton, zoals op de oude doeken staan. Over het moderne badminton gaat de rest van het stuk. Wist je bijvoorbeeld dat de sport eigenlijk heel toevallig ‘badminton’ heet? Battledore en badminton lijken namelijk niet echt op elkaar… Lees snel verder waarom dit is gebeurd!

Het moderne badminton, zoals wij het kennen

Het moderne badminton is terug te voeren tot het midden van de 19e eeuw in Brits India. Het werd gecreëerd door Britse militaire officieren die daar waren gestationeerd. Een net werd toegevoegd aan het traditionele Engelse spel van battledore en shuttle. Omdat het populair was in de Britse garnizoensstad Poona, werd het spel bekend als ‘Poona’ of ‘Poonai’. Aanvankelijk hadden wollen ballen de voorkeur van de hogere klassen in winderige of natte omstandigheden, maar uiteindelijk namen shuttles de rol van een bal.

Deze wedstrijd werd gespeeld door gepensioneerde officieren die terugkwamen in Engeland. Het werd geïntroduceerd als een spel voor de gasten van de hertog van Beaufort in zijn statige huis ‘Badminton’ in Gloucestershire, Engeland, waar het populair werd. Vandaar de oorsprong van de naam ‘Badminton’. In maart 1898 werd het eerste Open Toernooi gehouden in Guildford en het eerste jaar werden de eerste ‘All England’-kampioenschappen gehouden.

De International Badminton Federation werd opgericht in 1934 met negen oprichters, Engeland, Wales, Ierland, Schotland, Denemarken, Nederland, Canada, Nieuw-Zeeland en Frankrijk. India trad twee jaar later toe in 1936. In 2006 werd de resolutie aangenomen om de naam te veranderen naar de Badminton World Federation (BWF). Tegenwoordig zijn 191 landen lid van de BWF.

Het eerste grote toernooi in de geschiedenis

Het eerste grote IBF-toernooi was de Thomas Cup (wereldkampioenschappen mannenteam) in 1948. Sindsdien is het aantal wereldevenementen toegenomen met de toevoeging van de Uber Cup (damesteam), Wereldkampioenschappen (individuele evenementen), Sudirman Cup (gemengde team), Wereldkampioenschappen Junioren en de Finale World Grand Prix.

Badminton is een relatief nieuwe Olympische sport. Het was een demonstratiesport op de Olympische Spelen van 1972 in München. Badminton werd uiteindelijk een Olympische sport in Barcelona in 1992. Alleen de singles en doubles werden voor het eerst geïntroduceerd in de Olympische Spelen. Gemengd dubbelspel werd opgenomen in de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 en badminton is de enige sport die een gemengd dubbelspel heeft op de Olympische Spelen.

Slechts vijf landen hebben gouden medailles gewonnen op de Olympische Spelen sinds badminton werd geïntroduceerd in 1992 – China, Indonesië, Korea, Engeland en Denemarken. Susi Susanti uit Indonesië won de dames singles in Barcelona en werd de eerste medaillewinnaar van Indonesië na veertig jaar deelname aan de Olympische Spelen. Toevallig won Susi’s toekomstige echtgenoot, Alan Budi Kusama, de tweede gouden medaille voor Indonesië in de heren singles.

Je zou kunnen zeggen dat de rest geschiedenis is. De BWF organiseert nu 7 grote toernooien en de zes levels van toernooien in Grade 2. De wereldbeker en wereld grand prix worden niet meer georganiseerd en de wereldbeker werd in 2005 nog één keer in China gehouden. Wij verwachten niet meer dat deze twee toernooien nog een terugkeer krijgen.