Spelersprofiel Tai Tzu Jing

Tai Tzu-ying (geboren op 20 juni 1994) is een Taiwanese professionele badmintonspeler. Op 22-jarige leeftijd werd ze in december 2016 wereld nummer 1 in de singles voor dames, en heeft ze het record voor de langste inzittende van de toppositie in de BWF-geschiedenis.

Tai was de gouden enkelspelers voor dames in Aziatische Spelen 2018 en de Universiade Zomer 2017. Ze was back-to-back won de Aziatische kampioenschappen titel, het eindejaars toernooi Superseries Finals, en het oudste toernooi All England Open.

Over haar carrière en leven

Chartlin / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

De vader van Tai is brandweerman en directeur van het badmintoncomité van de stad Kaohsiung. Haar favoriete bezigheid in haar vrije tijd is badminton spelen. Tai begon badminton te spelen bij de derde klas op de lagere school. Ze won de titel in de tweede nationale divisie en verdiende het recht om deel te nemen aan de eerste divisiespellen. Bovendien was ze de jongste speler die deelnam aan de eerste divisie.

In 2009 begon Tai, 15 jaar oud, te concurreren op internationale evenementen. Ze werd tweede op het Vietnam Open a Grand Prix-toernooi. In juli vertegenwoordigde ze Kaohsiung City in de Nationale Spelen en ging naar de kwartfinale. In dezelfde maand ging ze naar de Aziatische jeugdkampioenschappen in Maleisië en werd ze tweede, genoegen genomen met de zilveren medaille.

In 2011 won ze de titel van de Taiwanese ranglijstwedstrijd toen ze slechts 16 jaar en 6 maanden oud was en werd ze de jongste nummer 1 in de Taiwanese badmintongeschiedenis. In hetzelfde jaar won ze haar eerste internationale titel op de US Open Grand Prix Gold op 17-jarige leeftijd.

Haar verdere carrière

Pierre-Yves Beaudouin / Wikimedia Commons

In de derde ronde van het BWF Wereldkampioenschap 2018 versloeg ze Zhang Beiwen uit de Verenigde Staten in straight games (21–19, 21–14) en brak het record van de langste winnende reeks met 31 opeenvolgende gewonnen wedstrijden (Indonesia Masters, All England Open , Aziatische kampioenschappen, Uber Cup, Malaysia Open, Indonesia Open, BWF Wereldkampioenschappen), terwijl het vorige record van 30 overwinningen werd behaald door Li Xuerui uit China.

Ze wordt de tweede speler in de categorie dames singles die 100.000 punten breekt, waarvan de eerste Li Xuerui uit China is, die de punten met 101.644 leidde. Hoewel ze de laatste wedstrijd van French Open 2018 verloor, won ze nog steeds 9.350 punten, door de French Open 9.200 2017 te verwijderen, komen haar punten uiteindelijk op 101.667, wordt ze de hoogste puntenhouder in de categoriegeschiedenis van de dames singles. Tai kwalificeerde zich voor de World Tour Finals en plaatste zich als de beste zaden.