Hoe veel verdienen badmintonspelers?

Sommige mensen vragen zich wel eens af: hoeveel verdienen professionele badmintonspelers nou eigenlijk? Nou, het is een zeer diepgaand onderwerp en varieert van speler tot speler, maar wij hebben een aantal van de belangrijkste manieren kunnen vinden waarop badmintonspelers een gezond financieel leven kunnen leiden tijdens het spelen van badminton. En daarbij natuurlijk laten weten hoe veel geld het ongeveer in het laatje brengt.

Sponsorcontracten

Als de speler eenmaal op een bepaald niveau speelt, willen sommige bedrijven je sponsoren. Met deze sponsors geven ze vaak een volledige set apparatuur, speciale kortingen op hun producten, evenals geld uit bijbehorende verkopen die met de naam en afbeelding van de badmintonspeler.

Met voetbalplaatjes in de Albert Heijn gaat het natuurlijk iets sneller dan bij badmintonspelers, maar echte fans willen best een poster van hun jeugdheld hebben!

Maar gesponsord worden door grote bedrijven zoals Yonex, Li-Ning en Victor is geen gemakkelijke taak. Ze hebben vereisten, waarvan vele moeilijk te bereiken zijn, zoals de top 20 van de wereld, consequent toernooien spelen en nog veel meer. Veel bedrijven sponsoren ook een algemeen team, wat het verkrijgen van persoonlijke voordelen erg moeilijk maakt. Den bijvoorbeeld aan Jumbo-Visma voor de Tour de France.

Teams uit landen zoals Canada en Korea hebben teamsponsors waarin de spelers niet de voordelen van de dividenden van de verkoop ontvangen. Zeer winstgevende sponsoring is over het algemeen beperkt tot de top van de beste spelers ter wereld. Het loopt dus heel erg uiteen tot alleen het krijgen van uitrusten en korting tot het krijgen van honderden duizenden euro’s aan sponsorcontracten.

Beurzen

Maar waarom zijn er dan nog zoveel spelers als alleen de topspelers winstgevend zijn? Een van de manieren waarop professionele badmintonspelers geld kunnen verdienen, is via een sportbeurs. Veel landen hebben er namelijk een. Voor Aziatische landen is badminton een van, zo niet, de meest populaire sport. Professionele spelers in landen als China worden door de overheid gefinancierd.

In het bijzonder krijgen alle Chinese nationale teamleden al hun kosten voor levensonderhoud betaald, zodat zij zich op hun training kunnen concentreren. Ze hebben zelfs een verklaring afgelegd waarin ze zeiden: “We betalen de levenskosten van al onze spelers, zodat ze zich kunnen concentreren op training en winnen en zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken over huisvesting en andere financiële problemen”. En deze financiering ziet zeker resultaten, waarbij China aan de top van de badmintonwereld staat.

Toernooigeld

Spelers die winnen of zelfs naar kwartfinales in toernooien gaan, krijgen ook prijzengeld. Het bedrag kan variëren van een paar honderd dollar tot 50.000 euro. Enkele opvallende spelers die meer dan  500.000 euro hebben verdiend, zijn Kento Momota, Lin Dan en Lee Chong Wei. Lee Chong Wei heeft eigenlijk bijna 2 miljoen euro verdiend! Wat geweldig is, is dat veel toernooien op de lagere niveaus nog steeds relatief goed uitbetalen.

Anders worden spelers meestal coaches en openen een eigen trainingsfaciliteit of starten bedrijven zoals een badmintonwinkel of beide. Ze kunnen ook coaches worden en werken voor individuele voorzieningen. Een bepaald vaardigheidsniveau is nodig, maar het is niet het vereiste vaardigheidsniveau om zelfs nationaal te spelen. Net goed genoeg om provinciaal te spelen.