Spelersprofiel: Akane Yamaguchi

Akane Yamaguchi ( geboren op 6 juni 1997) is een Japanse badmintonspeler van het Kumamoto Saishunkan-team, specialist in singles. Ze was de eerste Japanse speler die de nummer 1 positie bekleedde in de BWF dames singles ranking, op 19 april 2018.

Yamaguchi won het nationale jeugdkampioenschap als basisschoolstudent in 2010. Ze won ook de nationale kampioenschappen 2014 en 2017, en het internationale toernooi zoals de BWF Super Series Finals 2017. Yamaguchi hielp het Japanse damesteam de 2018 Uber Cup op te heffen en de gouden medaille te winnen op de Aziatische Spelen van 2018.

Speelstijl

Tan (14_15_puzzle) / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

De Chinese speler Sun Yu heeft commentaar gegeven op de stijl van Yamaguchi, erop wijzend dat ze, hoewel ze klein is, ijverig is en snel rent, en dat ze in staat is om het soort moeilijke opnamen te maken die anderen meestal niet kunnen redden. Sun Yu suggereert ook dat haar speelstijl gebaseerd is op geduld en consistente prestaties, waarbij ze constateert dat ze niet vaak fouten maakt, terwijl ze tegelijkertijd voordeel haalt uit het scoren van tegenstanders die zich haasten en fouten maken. Een andere Chinese speler, Wang Shixian, is het ermee eens dat Yamaguchi snel en behendig is en dat uitdagers, om succesvol te zijn, in staat moeten zijn om haar snelheid te evenaren.

In 2019 gaf Li Yongbo, hoofdcoach van het Chinese team, commentaar op de Japanse tiener: “Ze speelt met geduld en kwaliteit. Vanwege haar korte gestalte is er echter niet veel ruimte voor verdere ontwikkeling.

Terwijl ik denk dat talent in badminton is over het algemeen niet beperkt door hoogtebeperkingen, haar vaardigheid is niet genoeg om haar lengte goed te maken. Wat haar toekomst betreft, moeten we afwachten hoe ze het in het komende jaar volhoudt. “

Het begin van haar carrière

 In juli vertegenwoordigde Yamaguchi Japan op de Aziatische jeugdkampioenschappen in Gimcheon, Zuid-Korea. Ze eindigde in de halve finale in het dames enkelspel en genoegen nemen met de bronzen medaille die verloor van haar teamgenoot Nozomi Okuhara met een score van 0-2 (19-21, 9-21). Ze maakte deel uit van het nationale juniorenteam dat de eerste Aziatische junior gemengde teamtitel won voor Japan.

Ze bereikte de finale van de BWF Wereldkampioenschappen Junior drie jaar op rij en won in 2012 een zilveren medaille en daarna de gouden medailles in 2013 en 2014. Op de middelbare school won Yamaguchi de nationale badmintonwedstrijd en nam deel aan het dames singles-evenement. Op de 2e Aziatische Jeugdspelen in Nanjing in augustus 2013, waar ze de Fukushima Prefectural Tomioka High School vertegenwoordigde, won ze een gouden medaille in gemengd dubbel.

In oktober vertegenwoordigde ze Japan op de badmintonwedstrijd Oost-Aziatische Spelen in de nieuwe wijk Tianjin Binhai, China, waar ze als derde eindigde in de singles voor dames. Na haar afstuderen aan de middelbare school trad ze toe tot het Re-Shunkan Pharmaceutical badminton-team.