Waarom is badminton zo populair in Azië?

Japan wil andere Aziatische landen uitdagen voor Olympische medailles. De pensionering van Lee Chong Wei van het badmintonveld in juni 2019 haalde de voorpagina in Maleisië en elders in Azië. De drievoudige Olympische zilveren medaillewinnaar was lange tijd de grootste sportster van het land, maar was slechts een van een aantal Aziatische spelers die de sport hebben gedomineerd.

Badminton en Azië, de link

Badminton is enorm populair in Azië, een feit dat wordt weerspiegeld in het aantal mensen dat het spel speelt en de dominantie van het continent op internationale concurrentie. Die populariteit werd onderstreept door de enorme mediareactie in de regio op een ernstig auto-ongeluk in Maleisië op 13 januari waarbij de Japanse badmintonster Kento Momota, ‘s werelds nummer 1 speler, gewond raakte. Wat betreft de dominantie van Azië in de sport, weinigen verwachten dat dit zal veranderen op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

De geschiedenis suggereert dat de regio een goede kans op blijvend succes heeft. Sinds de sport in 1992 werd geïntroduceerd als een Olympisch evenement in Barcelona, ​​zijn slechts zes van de 44 medailles uitgereikt in de heren- en dameswedstrijden aan niet-Aziatische atleten. En tijdens de 2019 Badminton Wereldkampioenschappen in Zwitserland, gingen op één na alle 20 medailles naar Azië.

Succesfactor

Dergelijk succes helpt het spel op alle niveaus op het continent. “We willen allemaal betrokken zijn bij iets waar we goed in zijn”, zegt Michelle Chai, voormalig algemeen directeur van de Badminton Association of Malaysia. “Badminton is een sport die Azië goed heeft gedaan op internationaal en wereldniveau, en dit is een enorme reden waarom de game extreem populair is”.

Volgens een onderzoek van de BAM uit 2018 speelt één op de acht Maleisiërs meer badminton dan voetbal, wat meestal wordt beschouwd als het favoriete spel van de natie. “Het is de meest deelnemende sport in het land,” zei Chai, die de populariteit van badminton op twee factoren zet: “Ons succes … en het gemak waarmee je het spel kunt spelen.”

“Badminton heeft weinig ruimte nodig en is een economisch vriendelijke sport”, zegt Haresh Deol, mede-oprichter van Twentytwo13, een nieuwssite in Kuala Lumpur. “Alles wat je nodig hebt is een racket en een shuttle, en zelfs zonder het net kunnen twee spelers al een vereenvoudigde versie van de sport spelen, die in veel buurten in Maleisië gebruikelijk is.”

De toegankelijkheid en eenvoud van de sport spreekt de hele regio aan. Ga naar de rivier in de meeste Oost-Aziatische steden, of vind een coole plek in Zuidoost- of Zuid-Azië en je hebt een grotere kans om de lokale bevolking een shuttle te zien raken dan een bal te schoppen. De financiële beloningen kunnen ook aanzienlijk zijn. In 2018 heeft India’s P.V. Sindhu verdiende 5,5 miljoen euro en was daarmee de op een na best verdienende vrouwelijke sportvrouw ter wereld buiten tennis.