Spelersprofiel: Kento Momota

Kento Momota ( geboren op 1 september 1994) is een Japanse badmintonspeler. Hij staat bekend om zijn explosieve bewegingen op het veld en zijn onvoorspelbare speelstijl. Hij heeft verschillende grote badmintontoernooien gewonnen, waaronder twee wereldkampioenschappen, twee Aziatische kampioenschappen en één All England-titel.

Begin van zijn carrière

Kento Momota begon zijn badmintoncarrière vanaf junior-niveau met vrij perfecte resultaten. Momota’s badminton-talent wordt al sinds zijn jeugd gezien. De speler geboren in Mitoyo, Kagawa Prefecture, op 1 september 1994, begon met veren te worstelen sinds hij in de tweede klas van de lagere school zat.

Nardisoero / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Hij won de eerste titel in een redelijk prestigieus toernooi in Japan, de All Japan Elementary School Championships. Kala’s Momota, die in de zesde klas zat, kwam uit als kampioen in het aantal heren singles. Na de lagere school vervolgde Momota zijn studie aan de Junior High School in de prefectuur Fukuoka. In zijn derde jaar won hij opnieuw een soortgelijk toernooi, maar op junior niveau, de All Japan Junior High School Championships.

De jonge Momota blijft leren van zijn verliezen. Na te zijn mislukt op het Wereldkampioenschap Junioren 2011, beproefde hij zijn geluk op het Aziatische Junior Kampioenschap 2012 in Gimcheon, Zuid-Korea. Momota’s Asia Junior Champion Titel door de beste te zijn op junior niveau op wereldniveau. In hetzelfde jaar bevestigde Momota zijn titel op het Wereldkampioenschap Junioren in Chiba, Japan.

Zijn verdere carrière

Momota begon het seizoen 2019 door te concurreren op de Malaysia Masters als de eerste zaden, maar zijn tempo stopte door Kenta Nishimoto in de eerste ronde. Hij bereikte vervolgens de finale in Indonesia Masters, maar verloor van Anders Antonsen van Denemarken. Momota claimde zijn eerste titel in 2019, door het German Open a Super 300-toernooi te winnen. In maart 2019 won hij de All England Open en versloeg Viktor Axelsen uit Denemarken in de finale in 3 sets met een score van 21-11, 15-21, 21-15, waarmee hij de eerste Japanse man werd die de All England Open-titel won.

In april won Momota zijn tweede Aziatische kampioenstitel in Wuhan, China versloeg thuis favoriet Shi Yuqi in drie wedstrijden 12–21, 21–18, 21–8. Hij won ook de Singapore en Japan Open-titels. In augustus won hij zijn wereldkampioenstitel en versloeg Anders Antonsen 21–9 en 21–3. Daarbij werd Momota slechts de vierde speler die back-to-back-titels won op een korte, volledig Chinese lijst met Yang Yang, Lin Dan en Chen Long. Daarna won hij zijn eerste titel in China en Korea Opens, verdedigde ook zijn titel op Denmark Open en Fuzhou China Open.

Nardisoero / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

De laatste twee jaar

Momota sloot zijn geweldige 2019 af door zijn 11e titel, de World Tour Finals, te winnen door Anthony Sinisuka Ginting 17–21, 21–17, 21–14 te verslaan in Indonesië. Eerder tijdens het galadiner van hetzelfde evenement, werd hij bekroond als de BWF beste mannelijke speler van het jaar. Hij is ook genomineerd als beste mannelijke atleet door de Association Internationale de la Presse Sportive.

Momota begon het seizoen 2020 als de heren singles wereld nummer 1. Hij nam deel aan de Malaysia Masters als de eerste geplaatste, versloeg Indian’s Kashyap Parupalli en HS Prannoy in de eerste en tweede ronde met twee opeenvolgende wedstrijden, later in de kwartfinale versloeg Huang Yuxiang in de rubberen spellen. In de halve finale sloeg hij de hoop van de gastheer ten val door Lee Zii Jia te buigen met de score van 21-10, 21–19.