Spelersprofiel van Chou Tien-Chen

Chou Tien-chen (Chinees: 周天成; geboren op 8 januari 1990) is een mannelijke badmintonspeler uit Taiwan. Hij werd de eerste lokale speler die na 17 jaar in 2016 de Chinese singles-titel tijdens de Taipei Open GP (goud) won. Dat is sinds de Indonesische geboren Fung Permadi deze won in 1999. Hij won zijn eerste Badminton World Federation (BWF) Super Series-titel op de Yonex French Open 2014, het verslaan van Wang Zhengming van China 10-21, 25-23, 21-19 in de finale. Hij is recordhouder van drie opeenvolgende Bitburger Open Grand Prix Gold-titels van 2012 tot 2014.

Vroeg geleerd is oud gedaan

Chartlin [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

In een interview met de BWF heeft hij verteld dat hij vijf jaar was toen hij begon met badminton spelen. Hij kreeg de smaak snel te pakken, aangezien hij 11 jaar was toen hij voor het eerst debuteerde. De rest is geschiedenis, aangezien hij momenteel tweede van de wereld is. In zijn 29-jarige carrière heeft hij tot nu toe maar liefst 389 keer gewonnen (heren single, heren dubbel en gemend dubbel). Hij heeft de ambitie om een medaille tijdens de Olympische Spelen binnen te slepen.

In 2019 heeft hij de Chinese Taipei Open weer gewonnen, naast de Thailand en Indonesië Open. Daarnaast was hij tweede tijdens twee toernooien, de Fuzhou China Open en de Korea Open. Hij moest zijn meerdere erkennen in de Japanse Kento Momota, die deze twee kampioenschappen won. In 2018 moest hij zijn meerdere al erkennen in deze gewaagde Japanner, aangezien hij de Fuzhou China Open en Denmark Open ook verloor tegen Kento Momota.

Tijdens de Asian Games van 2018 werd hij tweede in Jakarta en moest in Jonatan Christie zijn meerdere erkennen. Tijdens de heren single van 2019 in China werd hij derde. Zijn overwinningen van de Summer Universiade zijn al van wat verder terug, namelijk van 2015 en 2013. Het ziet er naar uit dat 2020 een goed jaar gaat worden voor deze wereldster.

Andere BWF toernooien

Whowhor [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

In de BWF Superseries is Chou Tien-chen iets minder gelukkig. Hij won in 2014 de French Open van Wang Zhengming, maar kon dat het volgende jaar niet opnieuw waarmaken tegen Lee Chong Wei. In 2017 stond hij tijdens de India Open weer in de finale, maar verloor toen tegen de Deen Viktor Axelsen. De BWF Grand Prix was echter een stuk beter. Hij won in 2017 de Chinese Taipei en German Open van zijn landgenoon Wang Tzu-wei.

Het jaar van 2012 was een goed jaar voor Chou Tien-chen. Hij won bij de heren single drie wedstrijden, de Welsh International, de Norwegian International en de Iceland International. Tijdens de Iceland International sleepte hij nog eens goud binnen samen met zijn partner Chiang Mei-hui met de gemengde dubbels. Hij heeft ook tijdens de Dutch Open in 2011 gespeeld. Hij werd toen tweede en moest zijn landgenoot Hsueh Hsuan-yi voorlaten. In het Asian Junior toernooi van 2008 in Malaysia werd hij derde.