Een verslag van de 2019 HSBC BWF finale in Gaungzhou, China

De BWF World Tour 2019 (officieel bekend als de HSBC BWF World Tour 2019 om sponsorredenen) was het tweede seizoen van de BWF World Tour of badminton, een circuit van 26 toernooien dat leidde tot het World Tour Finals-toernooi. De 27 toernooien waren verdeeld in vijf niveaus: niveau 1 was de genoemde World Tour Finals, niveau 2 genaamd Super 1000 (drie toernooien), niveau 3 genaamd Super 750 (vijf toernooien), niveau 4 genaamd Super 500 (zeven toernooien) en niveau 5 genaamd Super 300 (11 toernooien). Elk van deze toernooien bood verschillende rangordepunten en prijzengeld. De hoogste punten en prijzenpot werden aangeboden op het niveau van Super 1000.

Het toernooi

Een andere categorie toernooien, de BWF Tour Super 100 niveau 6, bood ook BWF World Tour-ranglijstpunten. Hoewel dit niveau geen deel uitmaakte van de BWF World Tour, was het een belangrijk onderdeel van het pad en het startpunt voor spelers in de BWF World Tour-toernooien. De Gwangju Korea Masters 2019, het laatste kwalificatietoernooi voor aspiranten voor de HSBC BWF World Tour Finals 2019 in Guangzhou, begon gisteren met een aantal interessante resultaten. Eén plek in elk van de vijf categorieën is gereserveerd voor de regerend wereldkampioen, waardoor er zeven plekken overblijven voor andere deelnemers en er maximaal twee per aangesloten vereniging zijn.

In herendubbels lopen Fajar Alfian/Muhammad Rian Ardianto de kwalificatie waarschijnlijk mis, ondanks dat hij zesde is in de rij is om naar Guangzhou te gaan, omdat landgenoten en wereldkampioenen Mohammad Ahsan/Hendra Setiawan en Marcus Fernaldi Gideon/Kevin Sanjaya Sukamuljo voor hen staan.Van de deelnemers in Korea hebben drie paren een kans op de enige plek die nog beschikbaar is – Lu Ching Yao / Yang Po Han in Chinees Taipei en Aaron Chia / Soh Wooi Yik en Goh V Shem / Tan Wee Kiong in Maleisië.

Andere kanshebbers

Als Lu/Yang de eerste ronde halen, zullen ze hun plaats afsluiten. Het zal dan tussen de twee Maleisische paren zijn. Een kwartfinale of beter voor Chia/Soh zal hun plaats bevestigen. In het damesdubbel missen Misaki Matsutomo/Ayaka Takahashi, die als vierde worden geplaatst bij de Korea Masters, waarschijnlijk ondanks de vijfde in de Race naar Guangzhou, omdat twee andere paren uit Japan voor hen liggen.

Anderen in de loting die op weg zijn naar Guangzhou zijn Lee So Hee/Shin Seung Chan uit Korea. Alle acht plekken zijn verzegeld in gemengde dubbels; twee van die paren – Chan Peng Soon/Goh Liu Ying uit Maleisië en Seo Seung Jae/Chae Yujung uit Korea – strijden om de Korea Masters. Chan en Goh kunnen echter geen ranglijstpunten behalen uit het toernooi, omdat ze als Top Committed Players maximaal vier Super 300-toernooien per jaar mogen spelen. De Maleisiërs spelen nu hun zesde Super 300-evenement. Ze behouden hun ranglijstpunten vanaf hun vijfde Super 300 – de Chinese Taipei Open.

Nardisoero [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

De laatste kanshebbers

Ook in de loting zijn Goh Soon Huat/Shevon Lai Jemie, Tan Kian Meng/Lai Pei Jing en Tang Chun Man/Tse Ying Suet van Hong Kong. Er is maar één vrije plek in de heren singles. Wang Tzu Wei van Chinees Taipei heeft de grootste kans, want hij staat achtste en voorsprong op de dichtstbijzijnde mededinger Ng Ka Long Angus met meer dan 3000 punten, maar er is een mogelijkheid voor vier anderen in de loting – Ng Ka Long Angus, Lin Dan, Kantaphon Wangchaoren en Kanta Tsuneyama. Lin Dan zal zijn kansen in de gelijkspel voelen, aangezien hij Lee Dong Keun in de eerste ronde opneemt, gevolgd door Heo Kwang Hee of Lin Yu Hsien.