Spelersprofiel: Chen Long

Chen Long ( geboren 18 januari 1989) is een Chinese professionele badmintonspeler. Hij is de regerend Olympisch kampioen en tweevoudig wereldkampioen en All England kampioen. Chen kwam als wereldkampioen junioren uit de bus tijdens het BWF Wereldkampioenschap voor junioren in 2007, zowel in het enkelspel als in het team. Hij werd ook Aziatisch jeugdkampioen in de Aziatische Junior Badminton Kampioenschappen 2007.

Begin van zijn carrière

Chen Long’s achternaam 谌 werd eigenlijk uitgesproken als Shèn maar het woord 谌 wordt uitgesproken als chén wanneer het niet als achternaam wordt gebruikt. Het gevolg hiervan is dat er veel misverstanden ontstaan en dat hij in het begin van zijn carrière, toen hij zich inschreef in het Chinese atleetsysteem, zijn achternaam ten onrechte werd geregistreerd als Chen. Hij probeerde het te corrigeren maar faalde door de bureaucratie.

Chen behaalde een tweede gouden medaille van het jaar met China op de Aziatische Spelen in Guangzhou, maar kwam niet voor in het individuele evenement. Meer succes volgde toen hij twee weken later de China Open Super Series won.

Zijn overgang naar de finale omvatte een controversiële walkover van Lin Dan in de kwartfinale en een zwaarbevochten overwinning op de huidige wereldkampioen Chen Jin in de halve finale. In de finale kwam hij in het kwadraat tegen teamgenoot Bao Chunlai, die na 75 minuten spelen de overwinnaar werd.

Andere titels die hij heeft gewonnen

Chen’s poging om back-to-back Super Series titels te behalen kwam tot een einde door toedoen van voormalig Olympisch kampioen Taufik Hidayat in de halve finale van de Hong Kong Open de week erna. Chen’s sterke finish van het jaar zorgde ervoor dat zijn wereldranglijst steeg naar de derde plaats in zijn carrière en hij werd kortstondig de topspeler van de Chinese competitie.

In de Olympische Spelen van 2016 was Chen Long het tweede zaadje achter World No.1 Lee Chong Wei van Maleisië. Na het verslaan van Niluka Karunaratne van Sri Lanka 21-7, 21-10 en de Poolse Adrian Dziółko 21-12, 21-9 tijdens de groepsfase, kwalificeerde Chen Long zich voor de knock-out-rondes.

In de kwartfinale versloeg hij Zoon Wan-ho van Zuid-Korea met een krappe scorelijn van 21-11, 18-21, 21-11, waarna hij uiteindelijk de bronzen medaillewinnaar Viktor Axelsen van Denemarken versloeg met 21-14, 21-15 in de halve finale.

Verdere toernooien

Geconfronteerd met Lee Chong Wei in de Badminton Men’s Singles finale in het Paviljoen 4, Riocentro op 20 augustus 2016, pakte Chen Long de Olympische gouden medaille nadat hij de Maleisiër (Lee Chong Wei) had verslagen en won de wedstrijd met een score van 21-18, 21-18, waarmee hij zijn eerste Olympische gouden medaille verdiende.

Hij vertegenwoordigde het Chinese nationale badmintonteam in de Thomas & Uber Cup van 2018. In de groepsfase maakte hij Prannoy uit India en Brice Leverdez uit Frankrijk van streek. In de kwartfinale versloeg hij Chou Tien-Chen uit het Chinese Taipei. China versloeg Chinese Taipei met 3-0. In de wedstrijd tegen Indonesië in de halve finale versloeg hij Anthony Sinisuka Ginting in twee sets.

Tijdens de laatste wedstrijd stond China tegenover Japan. Hij verloor zijn wedstrijd tegen de wereldkampioen van 2018 en vervolgens tegen de nummer 1 van de wereld Kento Momota in twee sets, maar hoewel hij zijn wedstrijd verloor, versloeg China Japan met 3-1 en won het de Thomas & Uber Cup van 2018).